Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-23-2020, 06:42 PM   #1
3 Rivet Member
 
1990 29' Excella
baltimore , Maryland
Join Date: Jan 2015
Posts: 140
EU2000i starts, imediately dies..

Gas cap is unscrewed.
Fuel pump puts fuel into the bowl.
?Starting fluid seems to have no effect.
New and clean carb.

Unit had not been started in a couple years.
I found a bit of old gas in the tank beforehand.
I poured a small amout of new gas in, swished around and emptied. Did this 2-3 times.
Then before first start attempt, I unscrewed fuel bowl screw and pulled cord til some of the fuel spilled out in attempt to get to fresh gas.

Then start attempts began.

I pulled carb again, but jets were still clear.
groundhogy is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2020, 06:59 PM   #2
CLOUDSPLITTER "Tahawus"
 
ROBERT CROSS's Avatar

 
2003 25' Classic
Zanadude Nebula , Milky Way
Join Date: Jun 2007
Posts: 16,041
Images: 1
Welcome Aboard 👍

Sitting that long with ethanol gas= a carb disassembly and cleaning. e-free gas and StaBil will help.
I have a 2000i dual fuel Honda. e-free Petrol & LP.
Run it on both, drain carb, for storage and keep fresh gas in it. Run it often...no problems in 15 Seasons.

Bob
🇺🇸
__________________
"Any nation that can survive what we have lately in the way of government, is on the high road to permanent glory."
Molly Ivins

"Mary-Jane....'cuz 2020 sucks"

Tahawus
🌤
ROBERT CROSS is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2020, 07:35 PM   #3
Rivet Master
 
PB_NB's Avatar
 
2019 22' Sport
Port Coquitlam , British Columbia
Join Date: May 2020
Posts: 724
Images: 9
Blog Entries: 1
^^ What Bob said x2

Running premium gas is a must to keep these little engines running well. Mine gets started up every few months to keep the fuel moving.

Also, I have a BMW electric car with a little generator onboard and it only gets premium (no ethanol gas). Too expensive to fix if the injectors get gummed up with buildup.

I would rather spend my money on Airstream swag
__________________
--------------------
Peter.

"Live Long and Prosper \\//" - Spock
PB_NB is online now   Reply With Quote
Old 07-23-2020, 07:54 PM   #4
3 Rivet Member
 
1990 29' Excella
baltimore , Maryland
Join Date: Jan 2015
Posts: 140
Original post says new carb, and disassembled and cleaned before start attempts.

Then jets checked after unit started and quit several times.
groundhogy is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2020, 08:10 PM   #5
Rivet Master
 
PB_NB's Avatar
 
2019 22' Sport
Port Coquitlam , British Columbia
Join Date: May 2020
Posts: 724
Images: 9
Blog Entries: 1
Quote:
Originally Posted by groundhogy View Post
Original post says new carb, and disassembled and cleaned before start attempts.

Then jets checked after unit started and quit several times.
Sorry about that. Looks like you have been working on this for bit trying to get it running.

With the obvious things out of the way, like the fuel is flowing to the carb, Perhaps the cap is not breathing so try loosening it a few turns.

Choke is connected? when the carb was removed and reinstalled did the choke linkage get reinstalled? Try starting without the air cleaner attached.

Main power on/off switch is working?

Spark plug is connected and in good shape?

Did you try priming it with a small squirt of gas right before trying to start it?

That's all I can think of at this point without pulling mine apart. Hope this helps!
__________________
--------------------
Peter.

"Live Long and Prosper \\//" - Spock
PB_NB is online now   Reply With Quote
Old 07-23-2020, 08:26 PM   #6
Rivet Master
 
2014 20' Flying Cloud
Long Island , New York
Join Date: Jun 2015
Posts: 14,390
Try new spark plug, and check wire to plug? How old is this gen?
__________________
Peter
OTRA15 is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2020, 09:02 PM   #7
3 Rivet Member
 
1990 29' Excella
baltimore , Maryland
Join Date: Jan 2015
Posts: 140
New coil module. Comes with the plug cap and wire.
I just pulled and observed the spark and to me it looks good.
groundhogy is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 05:37 AM   #8
CLOUDSPLITTER "Tahawus"
 
ROBERT CROSS's Avatar

 
2003 25' Classic
Zanadude Nebula , Milky Way
Join Date: Jun 2007
Posts: 16,041
Images: 1
Unplug or replace the in line fuel filter.

Bob
🇺🇸
__________________
"Any nation that can survive what we have lately in the way of government, is on the high road to permanent glory."
Molly Ivins

"Mary-Jane....'cuz 2020 sucks"

Tahawus
🌤
ROBERT CROSS is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 05:39 AM   #9
Rivet Master
 
2014 20' Flying Cloud
Long Island , New York
Join Date: Jun 2015
Posts: 14,390
Bingo -- clogged with debris from old gas?
__________________
Peter
OTRA15 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 09:38 AM   #10
2 Rivet Member
 
2017 25' Flying Cloud
Woodway , Texas
Join Date: Oct 2017
Posts: 52
Honda EU2000i Quits

There's a pilot jet, top of the carburetor that can get partially or completely plugged. May cause rough, intermittent or no running and it's easily overlooked when the carb is removed for cleaning. Check out this link:

Try this cleaning method outdoors with an ultrasonic cleaner: put your carb in a heavy-duty Ziploc bag and fill enough to cover with ethanol-free gas. Place the bag in the tank's reservoir and fill with water to cover and run about 10 min. That's about all the time the bag will last but that should help clean any passages that might have residual particulates in them.

If you don't have access to a cleaner, use a hypodermic syringe and force 90% or better isopropyl alcohol through the passages. And pay particular attention to the needle and seat in the bowl. If the rubber tip on the needle is indented by the seat, it's time for a new one. Finally, check to make sure the float and needle move freely holding the carb upright.

I did the ultrasonic cleaner on my Honda mower carb after everything else failed. Whatever it was did the trick. Hopefully, the above video will help you get up and running again!
emelaich01 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 09:42 AM   #11
1 Rivet Member
 
abbotsford , British Columbia
Join Date: Aug 2019
Posts: 14
I had the same issue and took it in to Honda. they had to take it apart and clean the fuel line. The guy said it has a low point where varnish builds up if you leave them sitting too long. He said you should run it every month or 2 to prevent that. I do that, but since it sometimes has to sit for 6 months I bought some Aspen which is a fuel substitute. Aspen is pricey but it works. It does not break down. I fill it with that, run it for awhile and then leave it. When it goes back into regular use I recover as much of the aspen out of it as I can and use regular fuel.
telcoman is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 09:50 AM   #12
Site Team
 
azflycaster's Avatar

 
2002 25' Safari
Dewey , Arizona
Join Date: Mar 2005
Posts: 14,094
Images: 62
Blog Entries: 1
My EU1000 was low on oil and had the same symptom. The oil light would come on for a second or less, but it is easy to miss.
__________________

Richard

Wally Byam Airstream Club 7513
azflycaster is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 10:07 AM   #13
Rivet Master
 
1988 32' Excella
Robbinsville , New Jersey
Join Date: May 2012
Posts: 1,223
Quote:
Originally Posted by azflycaster View Post
My EU1000 was low on oil and had the same symptom. The oil light would come on for a second or less, but it is easy to miss.
This sounds most likely, low oil or unplugged/bad oil level sensor. Mostly since starting fluid made no difference which would mostly eliminate fuel being cause.
Wazbro is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 10:17 AM   #14
4 Rivet Member
 
2007 31' Classic
Gulf Breeze , Florida
Join Date: Jan 2016
Posts: 489
Images: 1
Try a little alcohol in the gas tank. Also I had a problem with the same gen. And it was a clogged spark arrestor.
trumpetguy is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 10:33 AM   #15
3 Rivet Member
 
Hermes's Avatar
 
2016 28' International
Trois-Rivieres , Quebec
Join Date: Jun 2018
Posts: 195
EU2000i starts, imediately dies..

Ultimately you could also install a dual fuel (propane/gas) adapter (for example the Hutch Mountain kit) and solve the carburator and bad gas problems by running it on propane (right off your AS or with an extra 20lb tank you could also use for your BBQ). With propane the generator will always stay clean and bone dry when in storage (and it will start!).
__________________
2016 International Signature (Oyster/Ebony), Dual A/C, 28'
2018 GMC Sierra SLE 2500HD, 4x4, Crew Cab, Duramax Diesel, Leer cap, Equalizer hitch
DIY Solar: 500W Renogy panels, AM Solar hardware, Blue Sky MPPT controller and monitor, 470ah (C20) Rolls battery bank.
Hermes is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 10:46 AM   #16
2 Rivet Member
 
2017 27' Flying Cloud
Brookfield , New Hampshire
Join Date: Jun 2017
Posts: 71
My 2000 did this, it turned out there is a recall on the spark plug terminal were it connects to the spark plug. You can temp fix by bending the metal so it contacts the spark plug better. Do a search, there is a thread about it that I started.
devilsbox is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 10:51 AM   #17
3 Rivet Member
 
1990 29' Excella
baltimore , Maryland
Join Date: Jan 2015
Posts: 140
Ooh thats good stuff.
I will try those things and report back.
If I need a plug, I will probably need to go to the next town over.
groundhogy is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 11:46 AM   #18
Rivet Master
 
2014 20' Flying Cloud
Long Island , New York
Join Date: Jun 2015
Posts: 14,390
Quote:
Originally Posted by devilsbox View Post
. . .
. . . there is a thread about it that I started.
Excellent . . . thanks: https://www.airforums.com/forums/f44...ps-172577.html
__________________
Peter
OTRA15 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 01:04 PM   #19
3 Rivet Member
 
1990 29' Excella
baltimore , Maryland
Join Date: Jan 2015
Posts: 140
Ok, I’m on my way to pick up a new plug.
The one in there is mostly unused, but at leat a year old. NGK CR5HSB. Looks wet from pulling cord.

Oil looked a bit low so I topped it up to almost pouring out. Did nothing.

Now, the unit seems to have degraded. In the beginning, it was firing. Now nothing.

Question. I set the valves. Spec was 0.15mm in and 0.20mm out. Could I have set them wrong? Maybe I reverse them?
groundhogy is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2020, 01:14 PM   #20
3 Rivet Member
 
1990 29' Excella
baltimore , Maryland
Join Date: Jan 2015
Posts: 140
I disconnected the on off kill wire.
Looked for the oil sensor kill wire.. looks like it might be in deep. Take off the red covers, then there are another set of black covers around the motor. I think its in there?
Is there another connector I should look for? Or wire?
groundhogy is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Honda EU2000I Generator and EU2000I Companion Mldun Airstream Classifieds 0 03-29-2018 10:51 AM
Portable Generator Sound Levels: One Honda EU2000i vs. Two Paralleled Honda EU2000i AndyPenny Generators & Solar Power 19 06-05-2017 03:04 PM
Onan Generator starts, run, then dies JourneytoRet Flat-Front (Cutter, Clipper, XC, XL & Skydeck) Motorhomes 19 09-14-2015 05:29 AM
generator starts for second and dies cutbrain Generators & Solar Power 9 08-21-2008 12:22 PM
Attwood heater stinks, then dies! Gasp! Anniedog Water Heaters, Filters & Pumps 0 10-17-2007 07:00 PM


Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by the Airstream, Inc. or any of its affiliates. Airstream is a registered trademark of Airstream Inc. All rights reserved. Airstream trademark used under license to Social Knowledge LLC.



All times are GMT -6. The time now is 09:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.