Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-25-2015, 09:51 PM   #1
4 Rivet Member
 
jayseejay's Avatar
 
2015 27' FB Eddie Bauer
2011 25' FB Flying Cloud
Fernandina Beach , Florida
Join Date: Sep 2013
Posts: 489
Request for Help Diagnosing Power Issue

I'd greatly appreciate it if someone with electrical expertise could help me diagnose an issue. Here are the facts:

I have a 2015 unit, 50 amp with 2 ACs. I'm at a 30 amp site, connected with a pigtail 30 to 50 adapter and my 50 amp cord.

When plugged in to shore power, with the battery set to Use, everything in the unit works as it should (only one AC at a time of course), except that the battery is not charging, based in the voltage I see on the wall monitor.

Then, while still plugged in, if I turn the battery to Store, it kills power to the overhead lights, the radio, and other things that the battery typically can run; power continues to the wall outlets, however, but the AC shuts down.

This happens at the 30 amp power source at my home as well, so it is not likely a local power issue.

It was not like this when I first got the unit, so I don't believe it is mis-wiring during the manufacturing process.

I'm not near 50 amp service, so I can't test to see if I have the same issue when connected to 50 amps.

Thanks for any help you can provide!
Joe
__________________

__________________
jayseejay is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2015, 11:21 PM   #2
F150 4X4 ProPride
 
mycloud9's Avatar
 
2015 30' Flying Cloud
Kingwood , Texas
Join Date: Apr 2015
Posts: 37
I suspect your 50/30 Dogbone is not providing 120 volts to each 50 amp leg. Easy to tell if only half of your ac circuits are powered.
__________________

__________________
mycloud9 is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2015, 11:49 PM   #3
Rivet Master
 
1974 Argosy 20
2014 20' Flying Cloud
Kooskia , Idaho
Join Date: Jul 2009
Posts: 4,591
Yes, I would suspect the adaptor, but also turn your main trailer breaker off and then on again, there is a possibility that half has popped and only half is working. Turning it off and then on will reset it and eliminate that possibility.
__________________
idroba is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2015, 06:35 AM   #4
4 Rivet Member
 
jayseejay's Avatar
 
2015 27' FB Eddie Bauer
2011 25' FB Flying Cloud
Fernandina Beach , Florida
Join Date: Sep 2013
Posts: 489
With guidance received here (thank you!), I connected my progressive industries 50 amp surge protector (PT50C) to the dog bone and it read out that line 1 and line 2 are both receiving 120v, so I think that may eliminate a problem at the pedestal or the dog bone.

I shut down all power and rest all breakers and let the unit rest for a few minutes, then fired everything back up - no improvement.

I checked the two 30 amp fuses, and both appear fine.

One clarification from my initial post. When plugged in to 30 amps, with the battery in the store position, it seems the only things powered in the camper are the electrical outlets.

Although probably not relevant, I have the factory 1000 inverter and factory solar.

Thanks for any further suggestions you may want to offer.

Joe
__________________
jayseejay is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2015, 07:29 AM   #5
Rivet Master
 
Silverflames's Avatar

 
1969 29' Ambassador
brooksville , Florida
Join Date: Nov 2008
Posts: 1,262
Do you have power going to your inverter? Is it charging and putting out power?

Also will the 12 volt system work when it's unplugged from the 30 Amp service?
__________________
Not all those who wonder are lost.
Silverflames is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2015, 07:42 AM   #6
4 Rivet Member
 
jayseejay's Avatar
 
2015 27' FB Eddie Bauer
2011 25' FB Flying Cloud
Fernandina Beach , Florida
Join Date: Sep 2013
Posts: 489
Quote:
Originally Posted by Silverflames View Post
Do you have power going to your inverter? Is it charging and putting out power?

Also will the 12 volt system work when it's unplugged from the 30 Amp service?

Hi Silverflames.

Yes, when turned on, the inverter is putting out power to the enabled power outlets.

The battery itself does not charge when plugged into shore power, except for solar charging.

When unplugged from shore power and the battery set to Use, all DC systems are working normally.

Thanks again for putting thought into this.

Joe
__________________
jayseejay is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2015, 09:12 AM   #7
Rivet Master
 
lsbrodsky's Avatar
 
2012 25' FB International
Trent Woods , North Carolina
Join Date: May 2013
Posts: 1,687
You clearly are not getting AC to your converter or your converter has failed so that when you go to store, all 12 v is cut off. Normally plugged in to AC, in Store, the converter provides 12 v to AC control and so on.
I do not know the transfer switch arrangement in the 50 Amp trailers. Do you have a separate plug in for AC on the front of the trailer? Try plugging your shorepower in there. These switches do fail with the factory model.
Larry
__________________
lsbrodsky is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2015, 10:34 AM   #8
4 Rivet Member
 
jayseejay's Avatar
 
2015 27' FB Eddie Bauer
2011 25' FB Flying Cloud
Fernandina Beach , Florida
Join Date: Sep 2013
Posts: 489
Thanks Larry, unfortunately the current 50 amp units do not have the front power ports, so I can't try that test. I appreciate the response though. Joe
__________________
jayseejay is offline   Reply With Quote
Old 06-26-2015, 12:06 PM   #9
Rivet Master
Commercial Member
 
lewster's Avatar
 
Vintage Kin Owner
Naples, FL , Hood River, OR
Join Date: Dec 2005
Posts: 7,279
Request for Help Diagnosing Power Issue

Sounds like a bad 'converter', which should be providing 12VDC to the trailer loads AND charging the batteries when on shore power.

NOTE*****
The batteries will NOT charge if you are not in the 'use' position at the disconnect switch, but all of your DC loads should be energized regardless of the switch position when on shore power. The light on the disconnect should be lit regardless of the switch position.


Lew Farber
RVIA/RVDA Nationally Certified Master Tech
Master Tech Energy Systems, Inc.
AM Solar Certified Installation Center
Lifeline Batteries**Magnum Inverters
541-490-6357
__________________

__________________
Lew Farber...ABYC Certified Master Marine Electrician...RVIA Certified Master Tech ...AM Solar Authorized Installation Center...AIRSTREAM Solar & Electrical Specialist...Micro Air 'Easy Start' Sales and Installations
lewster is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Furnace issue turns out to be AS issue 92landyacht Land Yacht/Legacy Motorhomes 16 01-20-2016 11:19 PM
Diagnosing Refrigerator Problems etobolski Refrigerators 9 07-03-2012 07:38 AM
Diagnosing Duo Therm AC IndyAnne Furnaces, Heaters, Fireplaces & Air Conditioning 9 12-05-2010 12:49 PM
Diagnosing AC tinhutjohn Furnaces, Heaters, Fireplaces & Air Conditioning 2 06-20-2007 01:15 PM
Satellite help request Larry C Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 12 02-19-2007 06:37 PM


Virginia Campgrounds

Reviews provided by




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 04:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.

Airstream is a registered trademark of Airstream Inc. All rights reserved. Airstream trademark used under license to Social Knowledge LLC.