Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-23-2016, 01:59 PM   #1
2 Rivet Member
2016 30' Classic
Issaquah , Washington
Join Date: Feb 2010
Posts: 86
Running 50A Airstream on 30A

We just traded in our 27' 2010 Classic Limited with 30A service on a 30' 2016 Classic with 50A service. Since the new AS has 2 AC units and I do visit at RV parks with 30A or boondock with 2 Honda 2000W generators I would like to know how to manage the potential AC loads. For example, can I program the thermostat to run only one AC unit and if so, how?

PJohnson is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2016, 02:49 PM   #2
Rivet Master
SteveH's Avatar
2005 39' Land Yacht 390 XL 396
Common Sense , Texas
Join Date: Sep 2007
Posts: 5,286
We run our 50A motorhome on 30 amp service all the time. Really the only reason you need 50A is to run both air conditioners at the same time.

What you need to do is turn the rear air (usually zone 2) to off, and then make sure the compressor on the front air conditioner is off before you use the microwave oven. It also helps to not use the water heater on AC, but on propane.


"To compel a man to subsidize with his taxes the propagation of ideas which he disbelieves and abhors is sinful and tyrannical."-- Thomas Jefferson
SteveH is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2016, 05:21 PM   #3
New Member
Here4TheBeer's Avatar
2014 27' FB International
Brattleboro , Vermont
Join Date: Sep 2014
Posts: 4
30A is more than adequate for running everything in your AS other than running both ACs at once. We typically set one AC thermostat to 74 and the second one higher (around 84) as a fallback in case the primary one fails. (We have a 125lb dog that we don't want to cook while we're out.) Other than in the hottest areas of the country, in the heat of summer you're unlikely to need both ACs. But it's great to have them in case of a unit failure (which we've experienced). Be sure you have the 50A to 30A adapter for your power cord.
Here4TheBeer is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2016, 08:47 PM   #4
3 Rivet Member
Llando88's Avatar
2016 30' Flying Cloud
Tampa , Florida
Join Date: Jun 2015
Posts: 242
Pretty much what they said ^^^

Our 2016 27 FC FB has 2 ACs and 50A service. We also lost the front 30A additional power inlet, suggesting adding a genny to the service plug is a no go.

Our thermostat has two zones. Zone 1 is where our thermostat is, in our case, the bedroom. There is a thermometer in Zone 2 as well. You just select the zone, then program what you want (Off, AC, Fan, Heat Pump, etc.)

The propane furnace is on Zone 2 for us.

We wanted two ACs because last year we cooked in our SOB Class B out west.
2016 30' Flying Cloud / 2016 Ram 2500 Diesel 4x4

“Character is doing the right thing when nobody’s looking. There are too many people who think that the only thing that’s right is to get by, and the only thing that’s wrong is to get caught.” - J.C. Watts Jr.
Llando88 is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2016, 09:59 PM   #5
Some Guy
djarrett's Avatar

Nashville , Tennessee
Join Date: May 2015
Posts: 172
You can use the two Honda 2000's (if tethered together) - to run 30 amp. As stated above, don't run but one AC. Set Fridge and Water Heater to LP.

The Jarretts
Nashville, Tennessee
2015 25' Eddie Bauer
2015 F250 TV-Petrol
djarrett is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2016, 11:11 PM   #6
2 Rivet Member
2016 30' Classic
Issaquah , Washington
Join Date: Feb 2010
Posts: 86
Thank you all for the replies. I do have 2 Honda 2000's and a Marinco 124ARV-25 power cord (a 25 foot cord with a 50A locking female plug and a 30A standard male plug -- no adapters necessary). Now all I have to do is remember to not use the second air conditioner.
PJohnson is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2016, 04:37 AM   #7
Rivet Master
paiceman's Avatar

2017 30' Classic
Upper St Clair , Pennsylvania
Join Date: Aug 2011
Posts: 1,538
Images: 1
Does not matter which A/C you use, we use both when plugged into 30A, but not at the same time. Usually the front during the day and the rear bedroom at night.

Bud & Alice (Bud posts)
Abby- Black Lab-TDI Certified
Hopey-Yellow Lab-TDI Certified
2017 30' Classic
2015 F350 6.7 Diesel Crew Cab
USAF - Military Training Instructor (TI) - 68-72
paiceman is online now   Reply With Quote
Old 03-24-2016, 10:50 AM   #8
graysailor's Avatar

2016 30' Classic
Apache Junction , Arizona
Join Date: Aug 2011
Posts: 693
I do it all the time. Only 1 AC at a time. Just use a little caution when making coffee, heating water etc. You can essentially use everything but with a little time management.
graysailor is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2016, 10:57 AM   #9
Rivet Master
cwf's Avatar

1999 34' Excella
Currently Looking...
Round Rock , Texas
Join Date: Feb 2013
Posts: 5,472
Images: 2
Well.. if you prefer your own bath for hair dryer, curling iron, etc, most of the other electrical should be 'off'.. running either AC, when my bride fires those appliances up, it is a real strain...

Previous owner of our AS ran much of the electrical, on a 15 AMP outlet... absolutely no problem... only power consumers were the Converter and their coffee pot.. yet, the plug was melted pretty good when we bought the AS... so..... something else must have been accidentally turned on... perhaps when they were plugged into a 20AMP?
Peace and Blessings..
WBCCI# 30676
cwf is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2016, 11:28 AM   #10
4 Rivet Member
2012 30' Classic
Homosassa , Florida
Join Date: Nov 2010
Posts: 406
The thermostat should be set up to allow you to select zones. Mine is zone 1 front a/c and zone 2 rear. Just make sure one is off when running the other. Also, with 30 amp manage you other electrical components wisely to prevent overload. Refrigerator, 12v converter/charger, water heater, hair dryer, coffer maker, grill and anything else plugged in. If you are used to 30 amp I doubt that you will have a problem.
Tater is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2016, 06:02 PM   #11
3 Rivet Member
Currently Looking...
belen , New Mexico
Join Date: Jan 2012
Posts: 100
im surprised NEW ones are NOT more equipped! My 05 Diesel pusher senses what im plugged into and turns things off to keep up with my demand. I have a panel on the wall and I can see it right now that says im drawing 9 amps. the one thing that makes it go nuts is my upright vac. When plugged into 30 and turn on the vacuum it shuts off the ac.
alantbird is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2016, 06:19 PM   #12
Rivet Master
Commercial Member
lewster's Avatar
Currently Looking...
Naples, FL , Hood River, OR
Join Date: Dec 2005
Posts: 6,822
That's called 'load shed' and you probably have a sensing board and relays made by Intellitec in your breaker box.

The Airstream Interstate vans use a similar system for a 30 amp service made Precision Circuits Inc.

They both use similar current sensing technology and relays to shut circuits in a pre-determine order to no overdraw your electrical system.

The downside of NOT having a system like this........... You flip a breaker! 😄

Lew Farber
RVIA/RVDA Nationally Certified Master Tech
ABYC Certified Master Marine Electrician
Master Tech Energy Systems, Inc.
AM Solar Certified Installation Center*AMS Lithium Batteries
Lifeline AGM Batteries**Magnum Inverters

Lew Farber...RVIA Certified Master Tech...ABYC Certified Master Marine Electrician
lewster is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
50A to 30A Adapter Roadtech Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 20 07-29-2015 02:17 PM
Using a 30A cord with a 50A shore power terminal thebreezeman Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 46 02-08-2015 07:12 PM
50a AS at a 30a campsite bunni Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 4 09-02-2013 06:05 AM
30A to 50A cord? Bambi_Bandit Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 9 02-04-2009 03:57 PM
30A Upgrade to 30A + 20A Wayne Olson Classic Motorhomes 10 12-12-2006 03:51 PM

Virginia Campgrounds

Reviews provided by

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 12:46 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.

Airstream is a registered trademark of Airstream Inc. All rights reserved. Airstream trademark used under license to Social Knowledge LLC.