Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-28-2011, 10:56 AM   #1
New Member
1979 31' Sovereign
Bells , Tennessee
Join Date: Jun 2011
Posts: 2
Lights over bed won't turn on - '79 Sovereign

Hi, New member here, I have a 79 Sovereign and the lights over the bed won't turn on. I checked the fuses and they are fine, and the bulbs and switches are ok too. They worked as of 2 days ago. The fuses have been blowing, but each time i changed it out, the lights would work for a while (month or so), but now they won't. Has anyone had this problem before, or do you know how I should begin to troubleshoot? I'm pretty handy with tools, but am hesitant to tear into things without having a recommended starting place. Any help is appreciated.

air79 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2011, 11:57 AM   #2
4 Rivet Member
1985 31' Excella
Fresno , Texas
Join Date: Apr 2011
Posts: 307
Images: 1
I believe the light you are talking about are florescent. The electronic ballast is probably bad. I recently had a fire in a '85 but I don't have fuses I had auto resetting ckt bkrs. It burned the Plexiglas out of the skylight and the light fixture globe, lots of smoke damage and damaged the ceiling center section. If you have florescent lights you can cut all that electronics out and put some led ribbon strips in its place.

Wsmith is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2011, 11:58 AM   #3
Site Team
Aage's Avatar
1974 31' Sovereign
Ottawa , ON
Join Date: May 2008
Posts: 11,169
Images: 25
the dreaded purple (or is it yellow?) syndrome again?

Perhaps time to inspect the leads connecting the the 12V fuse panel. On your fuse panel, which, if your '79 is like my '74, you will find attached to the face of the Univolt, look carefully at the right side wires coming into the panel.

The two upper ones on the right (purple and yellow) side may be loose, corroded, or both.

If such is the case, cleaning and tightening will be a temporary fix, because what could be happening is that the metal of the terminals is increasing in resistance as it loses it's temper.

If I'm right, change the fusebox, and while you're at it, the Univolt, too. You will be pleased to not hear the hum it likely makes any more, as a side benefit.

[Edit: all bets are off if it's a fluorescent, all my internal lighting is regular bulbs]
If it's to be, it's up to me.
Aage is online now   Reply With Quote
Old 06-30-2011, 01:46 PM   #4
New Member
1979 31' Sovereign
Bells , Tennessee
Join Date: Jun 2011
Posts: 2
Thank you for the advice. Wires and connections look good--will keep looking. Maybe fuse panel is next.
air79 is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2011, 01:59 PM   #5
Join Date: Jun 2010
Posts: 2,601
Air79 from what you describe about how the problem has been progressing i would suspect the switch for the lights. You say the fuses will last for about a month before blowing. If it was a dead short the fuse would blow immediately. If the switch is worn it will heat up and possibly arc causing increased resisitance which will increase the load on the circuit eventually overloading the circuit and the fuse will blow. Now you say the fuse is good but the lights won't come on, that would be the symptom if the switch was bad. Try removing the switch from the circuit and connect a jumper from the hot lead to the light wire, if the light works and the fuse doesn't blow you have your answer.
wasagachris is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2011, 02:07 PM   #6
3 Rivet Member
mopariac's Avatar
1972 29' Ambassador
Weatherford , Texas
Join Date: May 2010
Posts: 153
Images: 17
Fuse?? or...

Just reading the posts, I would have to think that we are talking about 12 volt lights? If we are, then I would start at the bulb or wires near the bulb and work backwards. Just get a light tester with a poker and ground clip and see if there is power at the light, then backtrack all the way to the fuse. It almost sounds as if a wire has burned out somewhere between the fuse panel and the light.

On the otherhand, if it is plug in 120 power, don't try the above recommendation. Instead check with a proper power tester.


mopariac is offline   Reply With Quote


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LED light kit for the Monarch stop tail and turn light Dan@LED4RV Commercial Listings 5 05-12-2014 05:05 AM
Electrical issues with clearance lights 1987_345 Classic Motorhomes 13 08-25-2011 08:13 AM
1985 airstream sovereign 31 ft queen bed in rear !!!!! eBay Watch Airstreams on eBay 1 06-24-2011 08:26 PM
1985 airstream sovereign 31 ft queen bed in rear !!!!! eBay Watch Airstreams on eBay 0 06-16-2011 03:00 PM
Confusing turn and brake light problem mikeandnora Lights - Interior & Exterior 13 05-29-2011 07:30 AM

Virginia Campgrounds

Reviews provided by

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 11:27 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.

Airstream is a registered trademark of Airstream Inc. All rights reserved. Airstream trademark used under license to Social Knowledge LLC.