Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10-11-2011, 06:11 AM   #1
Rivet Master
AldeanFan's Avatar
1977 23' Safari
Niagara on the Lake , Ontario
Join Date: Aug 2011
Posts: 568
Images: 3
Water pump Losing Prime?

We made it home after our maden voyage to one of our favorite State parks for a weekend in our new to us 1977 Safari.

Everything worked great except for the waterpump, which I assume is the origional.
When you open a faucet for a short period of time (30 seconds) or flush the toilet, the water pump runs for about 3 minutes. If you leave the faucet on for a few minutes (like washing your hands) the water pump shuts off right after you shut off the faucet. After the pump shuts off, if you flush the toilet right away the pump runs for about 10 seconds.

To me it sounds like the pump is loosing prime when not used for a period of time.

Is there a check valve either in the pump or somewhere on the intake line I can adjust/replace?


1977 Safari Land Yacht
2005 Toyota Tundra SR5
2010 Ford Flex Ecoboost
AldeanFan is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2011, 06:33 AM   #2

2003 25' Classic
Zanadude Nebula , WNY
Join Date: Jun 2007
Posts: 10,802
Images: 1
I believe all the WP's have a check valve, ask me how I know ours does.

The pump was the first thing to take a dump on us during our first camping trip. has served you well.

AF #1

"Sticks & stones can break your bones...and hail will dent your Airstream"

So when is this..."old enough to know better" supposed to kick in?
ROBERT CROSS is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Blowing water pump fuse perryg114 Fresh Water Systems 3 10-04-2011 08:36 PM
Water pump Issue. Toronto_Guy Water Heaters, Filters & Pumps 6 09-23-2011 06:45 AM
Water pump running with no water! Michigander Fresh Water Systems 11 07-25-2011 03:04 PM
Water pump leaking between head and motor Ezmoneybcs Water Heaters, Filters & Pumps 4 03-20-2011 06:32 AM
Is it a water pump or an electrical problem? FerryTrails Water Heaters, Filters & Pumps 7 01-23-2011 07:20 AM

Virginia Campgrounds

Reviews provided by

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 10:38 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.

Airstream is a registered trademark of Airstream Inc. All rights reserved. Airstream trademark used under license to Social Knowledge LLC.