Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-01-2004, 05:05 PM   #1
2 Rivet Member
 
Silverfly's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 43
Question Bowen water heater problem, anyone know what to look at?

Hi there, I have a Bowen water heater (not the original likely about 10 years newer) in my 62 overlander. The pilot lights and stays lit, the burner comes on and stays on for 4-6 minutes then the whole thing shuts off -pilot and burner. The water heater never gets to temp. The heater is full of water, Anyone know what to look at??
__________________

__________________
Silverfly is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2004, 05:28 PM   #2
Rivet Master
 
InsideOut's Avatar

 
1956 22' Safari
Vintage Kin Owner
Conifer/Evergreen , Colorado
Join Date: Feb 2002
Posts: 11,793
Images: 108
It may just need a good cleaning..

Sounds like what ours did...after taking it out & cleaning all the soot & dead bug parts, it worked fine. If that doesn't do the trick it's probably the thermocoupler.

Shari
__________________

__________________
Vintage Airstream Club - Past President 2007/2008
WBCCI #1824 - DenCO Unit Past President (2005)
AIR #30 - Join Date: 2-25-2002

RMVAC | WBCCI DenCO Unit | Sisters on the Fly | Tin Can Tourists
BIRDY - our 1956 Safari | 1964 Serro Scotty
InsideOut is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2004, 10:26 PM   #3
2 Rivet Member
 
Silverfly's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 43
Wink

I'll give it a shot.
__________________
Silverfly is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2004, 12:10 AM   #4
Creampuff
 
Creampuff's Avatar
 
1957 22' Flying Cloud
1971 31' Sovereign
1976 29' Ambassador
Malibu , California
Join Date: Apr 2002
Posts: 513
Images: 60
Quote:
Originally Posted by Silverfly
I'll give it a shot.
The thermostat may be defective. Try dialing the thermostat way up to see if it stays on longer. Mine is a red dial on the control. The ' puffing- out ' problem is probably due to a weak pilot - a separate problem from the first.
If that doesn't work you probably need a new control.
__________________
Murray
AIR #189

"If aluminum isn't magnetic- why am I so attracted to to it?"
Creampuff is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2004, 11:56 AM   #5
2 Rivet Member
 
Silverfly's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 43
Smile All fixed!!

Thanks everyone, I removed the burner with thermocouple and pilot assembly. Cleaned and re-installed it . It works like a charm now.
__________________
Silverfly is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine Revving Problem winner Mechanics Corner - Engines, Transmission & More... 19 02-08-2010 11:05 PM
Argosy water fill problem mcneon Argosy Motorhomes 1 10-09-2003 06:30 AM
Bowen W/H burner retrofit Jabba Water Heaters, Filters & Pumps 2 11-26-2002 06:27 AM
Inverter problem Don McKelvay Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 2 11-03-2002 06:40 AM
Electrical problem resolved davidz71 Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 5 08-12-2002 09:21 PM


Virginia Campgrounds

Reviews provided by




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 03:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.

Airstream is a registered trademark of Airstream Inc. All rights reserved. Airstream trademark used under license to Social Knowledge LLC.