Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-05-2011, 07:52 PM   #1
2 Rivet Member
 
erock53's Avatar
 
1978 31' Sovereign
Cincinnati , Ohio
Join Date: Oct 2006
Posts: 83
Atwood DSI not working

I read a bunch of posts, but I just can't seem to find a solution to my problem. The water heater is a year old. Here's my problem. When I hit the switch to turn on the water heater, I get nothing. The red light comes on, but I do not get any the sounds of the gas valve or the electronic lighter. I know that I have power on the brown wire all the way to the circuit board. I have tested the solenoid valve by applying 12v and it works. I tested the thermal cutoff wire for continuity and the thermostat and the ECO. All have continuity. What I am not getting is any power coming out of the red wire that controls the gas valve. Is this to mean that the computer board is bad? Am I missing anything? What else can I check? I am kicking myself for not getting the manual water heater. I have one in my popup and I have never had a problem with it, I just thought it would be nice to flip a switch.

Eric
__________________

__________________
http://e-rock53.blogspot.com/
TAC#: OH-13
erock53 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2011, 08:33 PM   #2
Rivet Master
Commercial Member
 
lewster's Avatar
 
Vintage Kin Owner
Naples, FL , Hood River, OR
Join Date: Dec 2005
Posts: 7,279
Eric,

You are doing all the right things. Sounds like the board has failed. Is your new unit under warranty? If so, I would take it to any qualified RV repair facility that is factory authorized to do Atwood warranty work and have them (probably) change the igniter board under warranty.

If you are out of warranty, get yourself as Dinosaur UIB-S igniter board and weatherproof cover. They have a 3 year warranty and from my experience, it will be the last igniter board that you will probably ever need.
__________________

__________________
Lew Farber...ABYC Certified Master Marine Electrician...RVIA Certified Master Tech ...AM Solar Authorized Installation Center...AIRSTREAM Solar & Electrical Specialist...Micro Air 'Easy Start' Sales and Installations
lewster is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2011, 08:56 PM   #3
Rivet Master
 
Silver Goose's Avatar
 
2008 27' Classic FB
Burkburnett , Texas
Join Date: Jul 2010
Posts: 955
Quote:
Originally Posted by erock53
... I am kicking myself for not getting the manual water heater. I have one in my popup and I have never had a problem with it, I just thought it would be nice to flip a switch. Eric
I have to agree with lewster. You might also try replugging all the connections. Sometimes a contact surface will develop an oxide coat and the act of removing and replugging the connector will mechanically renew the contact.

Anything with added whistles and bells has more opportunities to fail, but they can be reliable also. I had a DSI water heater on my previous trailer with no failures for 12 years before trading up to an Airstream. On rare occasions, it would try to ignite several times before turning the red light on. Turning it off and on with the switch always was successful. It sure beat going out in the wind or rain to light it. My current one is 3 years old and so far not even a hiccup.
__________________
AIR 47751
Air Safe Hitch, Reese Dual Cam 800#, Centramatics
Silver Goose is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2011, 08:06 AM   #4
2 Rivet Member
 
erock53's Avatar
 
1978 31' Sovereign
Cincinnati , Ohio
Join Date: Oct 2006
Posts: 83
Thanks for your help. I figured that I was on the right path, but I didn't want to hear that I needed a new electronic board. I bought a Dinosaur board for the fridge last year and it has worked flawless. It sucks that I spent the extra money to have the DSI water heater and the extra money that I spent is now wasted and I have to pay even more. Next time, I will purchase the simple water heater with a pilot. It has never taken me more than a minute to start the water heater in our pop-up and I can never recall it ever losing its pilot light.

Eric
__________________
http://e-rock53.blogspot.com/
TAC#: OH-13
erock53 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New atwood gas/absorption fridge lewster Commercial Listings 17 02-25-2012 08:59 AM
Sealing around atwood water heater Hueytownalss Water Heaters, Filters & Pumps 1 06-02-2011 11:07 AM
Electric working with battery not with 110 TX_DB Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 11 04-24-2011 08:19 PM
License plate light not working worksology Lights - Interior & Exterior 7 04-08-2011 06:05 AM
Docking Lights not working 396 XL Torpedo Family Flat-Front (Cutter, Clipper, XC, XL & Skydeck) Motorhomes 13 02-04-2011 03:10 AM


Virginia Campgrounds

Reviews provided by




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 07:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.

Airstream is a registered trademark of Airstream Inc. All rights reserved. Airstream trademark used under license to Social Knowledge LLC.