Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-05-2010, 04:24 PM   #1
2 Rivet Member
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 86
Send a message via Yahoo to dhe9
thermostat atwood hydro flame

hello,
put off doing anything with my thermostat because it is summer. background, furnace was working fine then i turn the thermostat on, move the temp lever at the bottom and nothing. normally blower would come on and then the igniter would fire. this was during cold weather, nothing.

today took thermostat off the wall and put a multi meter on the wires. i have 12 vdc at the wires. turned the thermostat on, fooled with it some more with the multimeter probs on the screws and wires in the back and the furnace fired up. ?

fuses are fine and reset did not trip.

2 questions, does the thermostat run off 12 vdc even when hooked up to shore power and does my problem sound like the thermostat has bit the big one?

thanks for your wisdom.

david
socal
__________________

__________________
'03 19' bambi
2011 CTD DIESEL
SEMPER FI
RETIRED USMC
dhe9 is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2010, 05:16 PM   #2
4 Rivet Member
 
samb's Avatar
 
1961 22' Safari
Union , Oregon
Join Date: Jan 2007
Posts: 451
Images: 11
I had the same problem with my thermostat. I did all the tests you described with no results, then turned the thermostat on and off several times and it fired right up.
I think the contacts on the on/off switch were dirty from lack of use. Turning off and on several times restored a good connection. It has worked fine since.

My thermostat runs off of 12 volts at all times, from the battery or through the converter. Its on/off switch is to complete a 12 volt circuit, much like a light switch, to turn the furnace on or off.

I think your thermostat is probably OK, just needed a little exercise.
Sam
__________________

__________________
samb is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2010, 07:09 PM   #3
2 Rivet Member
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 86
Send a message via Yahoo to dhe9
Hmmmmm, well i guess i will see if i can clean some contacts in the thermostat. i am just relieved that the furnace did kick on telling me the furnace is okay. interesting that it runs off of 12vdc even when hooked up to shore power. wonder why it is set up that way?

david
socal
__________________
'03 19' bambi
2011 CTD DIESEL
SEMPER FI
RETIRED USMC
dhe9 is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2010, 08:31 PM   #4
2 Rivet Member
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 86
Send a message via Yahoo to dhe9
Quote:
Originally Posted by samb View Post
I had the same problem with my thermostat. I did all the tests you described with no results, then turned the thermostat on and off several times and it fired right up.
I think the contacts on the on/off switch were dirty from lack of use. Turning off and on several times restored a good connection. It has worked fine since.

My thermostat runs off of 12 volts at all times, from the battery or through the converter. Its on/off switch is to complete a 12 volt circuit, much like a light switch, to turn the furnace on or off.

I think your thermostat is probably OK, just needed a little exercise.
Sam
got into the thermostat and as you suggested contacts in the "on off" switch were not making a good contact. cleaned then up a bit and seems to be working okay. thanks for the advice as it probably saved me some dough at camping world.
i had visions of having to pay camping world an arm and a leg just to be told i need a new furnace.

anyway thanks again for the info sam.

david
socal
__________________
'03 19' bambi
2011 CTD DIESEL
SEMPER FI
RETIRED USMC
dhe9 is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'65 Caravel Hydro Flame valve control unit teeraniti 1965 Caravel 7 01-09-2016 09:59 AM
67 Caravel Hydro Flame furnace advice vonzellen Furnaces, Heaters, Fireplaces & Air Conditioning 0 02-15-2010 08:22 AM
Hydro Flame furnace blower quit working won't start nsteel Furnaces, Heaters, Fireplaces & Air Conditioning 3 01-04-2010 04:27 PM
OK, Atwood Hydro Flame 8012 12K just got expensive ronstory Furnaces, Heaters, Fireplaces & Air Conditioning 0 07-13-2009 11:50 AM
Hydro Flame butchncandy General Motorhome Topics 1 01-12-2009 07:20 AM


Virginia Campgrounds

Reviews provided by




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 04:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.

Airstream is a registered trademark of Airstream Inc. All rights reserved. Airstream trademark used under license to Social Knowledge LLC.