Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-29-2017, 12:10 PM   #1
3 Rivet Member
 
jamieb1086's Avatar

 
2016 25' Flying Cloud
Selbyville , Delaware
Join Date: Jun 2015
Posts: 129
Igniters on Atwood stove not working

The igniters on my Atwood stove are not lighting the burners. They light fine with a lighter so no propane issues there. Anybody have this crop up with a new trailer? I have a 25' 2016 flying cloud.
__________________

__________________
Jamie
2016 25' RBT Flying Cloud "Bullseye"
2016 Chevy 2500 High Country Duramax Diesel "Red Bull"
WBCCI #9026 Watchung NJ Unit
jamieb1086 is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2017, 12:42 AM   #2
Rivet Master
 
Mattirs's Avatar

 
2016 25' Flying Cloud
Fairfield , California
Join Date: Sep 2016
Posts: 819
Ours is hit and miss on one of the burners, the others work fine.
__________________

Mattirs is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2017, 05:59 AM   #3
rbs
4 Rivet Member
 
rbs's Avatar
 
2015 30' Classic
Decatur , Illinois
Join Date: Apr 2010
Posts: 406
Images: 1
Blog Entries: 3
check the fuses
rbs is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2017, 06:26 AM   #4
3 Rivet Member
 
Ponyfvr's Avatar
 
2015 25' International
Scottsdale , Arizona
Join Date: Aug 2014
Posts: 130
Quote:
Originally Posted by Mattirs View Post
Ours is hit and miss on one of the burners, the others work fine.
We have the same issue, the back two burners work fine and the front burner works sometime. The front burner is fine if we use a ignitor so I know that we have gas
__________________
Bob

2017 Ford F-250 Diesel
2015 25' International
WBCCI # 5462 4CU
Ponyfvr is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2017, 08:21 AM   #5
3 Rivet Member
 
brokeboater's Avatar
 
2003 25' Safari
High Springs , Florida
Join Date: Jul 2006
Posts: 209
Quote:
Originally Posted by rbs View Post
check the fuses
Where would one find the igniter fuse?
brokeboater is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2017, 10:32 AM   #6
Rivet Master
 
Mollysdad's Avatar
 
2017 26' Flying Cloud
Tampa , Florida
Join Date: Feb 2017
Posts: 3,918
I found it easier to just keep a long neck flame thingy in the overhead cabinet. Yeah, the sparker worked about half the time, but IIRC, the spark is created by hitting a crystal with a hammer. (Piezo). The flame was faster, and worked 100% of the time.
Mollysdad is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2017, 12:19 PM   #7
3 Rivet Member
 
Currently Looking...
jackson center , Ohio
Join Date: Jan 2011
Posts: 158
Igniters

Quote:
Originally Posted by jamieb1086 View Post
The igniters on my Atwood stove are not lighting the burners. They light fine with a lighter so no propane issues there. Anybody have this crop up with a new trailer? I have a 25' 2016 flying cloud.
Have you lifted the burner plate and checked if all the igniter wires are connected at the burners and also at ingniter knob?
Schu is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2017, 01:00 PM   #8
Rivet Master
 
2002 19' Bambi
Lafayette , California
Join Date: May 2005
Posts: 958
Not surprisingly, Schu has it right. The wires between the igniter knob and the burners seem to have a will of their own. They can come loose for what seems like absolutely no reason.

Tim
Tim A. is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2017, 01:07 PM   #9
Rivet Master
 
kscherzi's Avatar
 
2013 27' FB International
El Dorado Hills , California
Join Date: Jan 2013
Posts: 1,271
Images: 24
It's a flaky design. Just about everybody has problems with the lighters. The wires between the ignitor and burners easily short. I ran mine through that cheap 1/2" split electrical conduit to help stop shorting.
kscherzi is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2017, 06:28 PM   #10
2 Rivet Member
 
2016 25' Flying Cloud
Friday Harbor , Washington
Join Date: Jun 2016
Posts: 64
SAME issue as Kscherzi

My 25 FC 2016 stove had the same problem as Kscherzi, as well as not all the burners lighting evenly, even after I discovered a loose wire.
Rob Cope is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2017, 07:46 PM   #11
2 Rivet Member
 
2014 16' Sport
Newport Beach , California
Join Date: Nov 2015
Posts: 20
Atwood igniters

One of mine wasn't sparking. It's easy to overthink the problem. I took an old toothbrush and dipped it into alcohol and brushed the accumulated crud off and it worked fine. Simple solution.
CalifBob is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2017, 08:00 PM   #12
1 Rivet Member
 
2014 23' FB Flying Cloud
Albany , Oregon
Join Date: May 2016
Posts: 8
Unhappy The burners work fine...but...

...we can't keep the pilot light to remain burning in the oven of our Atwood range/oven - I don't think the oven has ever been used (2014 23' FC).
Hence, no biscuits in the morning or cookies later on in the day.
:-(

Ideas or suggestions?
Oregonyoung is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2017, 09:31 PM   #13
Rivet Master
 
1986 31' Sovereign
Miami , Florida
Join Date: Feb 2004
Posts: 2,124
Blog Entries: 13
Are you holding the valve in for a solid 30 seconds before attempting to light it?

If it doesn't light at that point, rotate the knob to, say 350, and the burner should fire up.
__________________
new (usually dirty) Nissan Titan XD (hardly paid for)
Old (enhanced with "male pattern baldness") Sovereign
Young, lovely bride
Goofy dog, dismissive cat
n2916s is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2017, 12:41 AM   #14
Rivet Master
 
Mattirs's Avatar

 
2016 25' Flying Cloud
Fairfield , California
Join Date: Sep 2016
Posts: 819
Quote:
Originally Posted by Ponyfvr View Post
We have the same issue, the back two burners work fine and the front burner works sometime. The front burner is fine if we use a ignitor so I know that we have gas
Just spoke with my wife says same problem, back two work fine, front one doesn't.
Mattirs is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2017, 05:57 AM   #15
rbs
4 Rivet Member
 
rbs's Avatar
 
2015 30' Classic
Decatur , Illinois
Join Date: Apr 2010
Posts: 406
Images: 1
Blog Entries: 3
the fuse for my ignitors was also for the antenna booster, and the power awning, so something is also on the fuse, and of course would not be working. All of our ignitors work just like they are supposed to
rbs is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2017, 06:31 AM   #16
Rivet Master
 
Wayne&Sam's Avatar
 
2014 25' Flying Cloud
Cuddebackville , New York
Join Date: May 2007
Posts: 3,637
Images: 21
Fused ignitors? Mine have always been piezo electric - no power needed. And the oven has to be lit each time, there is no constant pilot, once you turn off the oven.

If you mean that it doesn't remain lit while the oven is on and is cycling, then you probably need a new thermocouple, an easy fix.
__________________
2014 25' Flying Cloud Rear Twin
2019 Ford Expedition Platinum
Wayne&Sam is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2017, 09:10 AM   #17
1 Rivet Member
 
2014 23' FB Flying Cloud
Albany , Oregon
Join Date: May 2016
Posts: 8
Correct...pilot won't remain lit to even get the oven burner to light. I'll try the thermocouple idea. Thanks!
Oregonyoung is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2017, 09:45 AM   #18
Rivet Master
 
m.hony's Avatar
 
2013 30' Classic
Greenwood , Mississippi
Join Date: Oct 2012
Posts: 12,111
Quote:
Originally Posted by kscherzi View Post
It's a flaky design. Just about everybody has problems with the lighters. The wires between the ignitor and burners easily short. I ran mine through that cheap 1/2" split electrical conduit to help stop shorting.
What he said.
I removed the wiring to the igniters and slipped a slightly larger heat shrink tubing onto the wires and re-installed.
Problem solved.
__________________
2013 Classic 30 Limited
2007 Silver Toyota Tundra Crew Max Limited 5.7 iForce
2006 Vivid Black Harley-Davidson Road King Classic
1999 Black Nissan Pathfinder LE
TAC #MS-10
WBCCI #1811, Region 6, Unit 56
Airforums #70955
m.hony is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2017, 10:47 AM   #19
Home of Vortex tuning
 
CDONA's Avatar
 
2013 27' FB Eddie Bauer
Spearfish , South Dakota
Join Date: Dec 2009
Posts: 591
Images: 9
http://www.airforums.com/forums/f44/...-138362-2.html
__________________
"Chip Tank" is in Vacaville Ca.
CDONA is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2017, 07:57 AM   #20
rbs
4 Rivet Member
 
rbs's Avatar
 
2015 30' Classic
Decatur , Illinois
Join Date: Apr 2010
Posts: 406
Images: 1
Blog Entries: 3
Quote:
Originally Posted by Wayne&Sam View Post
Fused ignitors? Mine have always been piezo electric - no power needed. And the oven has to be lit each time, there is no constant pilot, once you turn off the oven.

If you mean that it doesn't remain lit while the oven is on and is cycling, then you probably need a new thermocouple, an easy fix.
my 2015 has electronic ignitors, our 04 had the "old" style piezo
__________________

rbs is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Electic Jack not working - fuse good - manual not working ryandanz Jacks, Stabilizers, Lifting and Leveling 20 04-24-2016 11:04 AM
Lights Not working in hood over stove PSU1981 General Repair Forum 18 02-12-2016 01:53 PM
Atwood 6 gal water heater not working Barefootdog Water Heaters, Filters & Pumps 9 01-22-2015 11:43 PM
Atwood DSI not working erock53 Water Heaters, Filters & Pumps 3 06-06-2011 08:06 AM
Trailer Atwood Water Heater not working? silverback Water Heaters, Filters & Pumps 2 06-01-2010 09:52 AM


Featured Campgrounds

Reviews provided by

Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by the Airstream, Inc. or any of its affiliates. Airstream is a registered trademark of Airstream Inc. All rights reserved. Airstream trademark used under license to Social Knowledge LLC.



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 06:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
×