Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 01-13-2017, 08:31 AM   #1
New Member
 
2014 23' International
SLC , Utah
Join Date: Jan 2017
Posts: 4
On road, and no power!

I left SLC last night to head to Southern Arizona, and upon stopping to refuel have found that I don't have any power aside from the two inverter plugs. The batteries are both fully charged, and exterior lights supplied by 7 pin all work, but nothing else. The light on the battery disconnect is absent as well. Any advise or input would be extremely appreciated!
__________________

__________________
Rjrad is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2017, 08:36 AM   #2
Rivet Master
 
jdalrymple's Avatar

 
2009 27' FB Flying Cloud
1991 35' Airstream 350
Jay , Oklahoma
Join Date: Oct 2006
Posts: 1,524
Start simple:

Have you placed the use/store switch in use?

If you have been on shore line, the convertor will power all the interior appliances and the indicator lamp will be on, even if the switch is in the store position.


Can you hear the solenoid click when you change the use/store switch?


Regards,

JD
__________________

__________________
Jeff & Cindy
'09 27FB Flying Cloud
'91 350 LE MH
jdalrymple is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2017, 08:46 AM   #3
Rivet Master
 
Caffeinated's Avatar
 
2015 27' Flying Cloud
Portland , Oregon
Join Date: May 2015
Posts: 654
So you were at a gas station and you didn't have 110? Maybe I'm confused but unless you were plugged into shore power everything was working as it should. If you were plugged into 110, check your fuses and breakers.

Mike
__________________
Caffeinated is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2017, 10:07 AM   #4
New Member
 
2014 23' International
SLC , Utah
Join Date: Jan 2017
Posts: 4
Battery disconnect switch is unresponsive, with no audible engagement with use of toggle button, and red light is absent. I checked breakers and fuses to no avail. I have not tried shore power since discovering issue. I was however able to turn on inverter and receive power from (only) inverter plugs. Batteries are both fully charged.
__________________
Rjrad is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2017, 10:21 AM   #5
Rivet Master

 
2014 20' Flying Cloud
Long Island , New York
Join Date: Jun 2015
Posts: 4,355
Try shore power next when you can. The Use/Store switch may be bad? It happens. When you flip it on and off, you should hear the relay click in response IMO, as JD said. "No audible" suggests relay is bad. Can you pull the switch and check voltage to it?

Search results "use/store switch bad":

https://cse.google.com/cse?cx=011403...bad&gsc.page=1

I would also check all of your battery cable connections, and ground wires to the chassis. A bad main ground maybe?

Good luck!

Peter
__________________
OTRA15 is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2017, 11:34 AM   #6
Home of Vortex tuning
 
CDONA's Avatar
 
2013 27' FB Eddie Bauer
Spearfish , South Dakota
Join Date: Dec 2009
Posts: 500
Images: 9
I'm assuming that we are talking 12v for lights and radio,
http://www.airforums.com/forums/f37/...er-153708.html

If you are looking for 120v, only the inverter supplied wall plugs are hot, power by 12v batteries.
If your other 120v don't work after you plug the shore power, check your GFI at the lavatory .
__________________
"Chip Tank" is in Kingman Az.
CDONA is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2017, 12:10 PM   #7
4 Rivet Member
 
dames7's Avatar

 
2015 25' Flying Cloud
GILBERT , Arizona
Join Date: Jan 2015
Posts: 349
Blog Entries: 2
Had same problem, everything was dead.

Took to dealership in Mesa and Converter was shot!. Not a Happy camper.

Replace it with a 4- stage Boondocker for Best Converter.
__________________
David & Nancy Ames
WBCCI # 9403 -- AIR # 95597
2015 FC 25' RB
2013 Chevy Tahoe LTZ
dames7 is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2017, 05:30 PM   #8
New Member
 
2014 23' International
SLC , Utah
Join Date: Jan 2017
Posts: 4
At campground. Everything works connected to shore power. What does this suggest?
__________________
Rjrad is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2017, 05:39 PM   #9
Rivet Master
 
Caffeinated's Avatar
 
2015 27' Flying Cloud
Portland , Oregon
Join Date: May 2015
Posts: 654
Everything works at campground? Including your store use switch?

Mike
__________________
Caffeinated is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2017, 05:48 PM   #10
Rivet Master

 
2014 20' Flying Cloud
Long Island , New York
Join Date: Jun 2015
Posts: 4,355
On shore power, is the battery voltage reading about 13.8 volts? Then the converter may be OK IMO.

When convenient, unplug from shore power and wait an hour, without using a bunch of 12-volt things during the hour. Then check the battery voltage, which should be about 12.8 volts or so [liquid cell batteries right?]

While still off shore power, turn the Use/Store switch on and off and report on hearing the relay click. In "Store" mode are all the 12-volt functions off? In "Use" mode are all the 12-volt items working?

Did you check all the battery cable connections, and other things suggested in Post #5?

Peter
__________________
OTRA15 is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2017, 06:05 PM   #11
4 Rivet Member
 
2017 26' Flying Cloud
Granbury , Texas
Join Date: Aug 2014
Posts: 403
OK...just so happens I had this exact problem not long ago.

Called Airstream and with tech help we located the problem.

They had me check batteries...they were ok. I had power to inverter just like you but not to store / use switch. No light...no clicks... nothing at store/use switch.

They had me pull store / use switch and check it. Easy 4 screws and out of wall. Switch tested ok using multimeter.

They had me connect trailer to 120 volt through power cord. Everything came on like normal. 12 volt all working and store / use switch power light is on.

Now for the fix...

They had me locate the 12 volt disconnect. It's mounted in a compartment with all the other electrical stuff. It looks like an old auto starter solenoid. It's round about 2" tall with a large 12 volt terminal on each side. They mount it to a vertical piece of wood.

There are two fuses mounted on top of the disconnect. Check these fuses. Mine were ok. What I did find was the wires going into the bottom of the disconnect just below these fuses were loose. I reconnected these and everything worked again. These are small wires and the connectors had vibrated loose. After I got the connectors back in good I taped the wires to the disconnect to make sure they didn't vibrate loose again. So far so good.

Your explanation of your problem fits what we had exactly to a tee. I'm almost sure this is your fix.
__________________
cabinetmaker is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2017, 04:06 PM   #12
New Member
 
2014 23' International
SLC , Utah
Join Date: Jan 2017
Posts: 4
Strangely, upon prepping trailer to return home, everything works fine, even without shore power. Battery use/store seems to function, as well as everything I've tested so far. I'll have to check those wires to see if they might be loose.
__________________
Rjrad is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2017, 07:07 PM   #13
Rivet Master
 
SilverGate's Avatar

 
2007 23' Safari SE
San Diego , California
Join Date: Apr 2006
Posts: 1,454
Quote:
Originally Posted by Rjrad View Post
Strangely, upon prepping trailer to return home, everything works fine, even without shore power. Battery use/store seems to function, as well as everything I've tested so far. I'll have to check those wires to see if they might be loose.
Welcome to AirForums!

The battery disconnect switch is one of the most confusing and misunderstood items of your Airstream, especially for newbies!

Additional information about this switch, including when it is normal for the light on this switch to be off:

Battery Disconnect Switch issues

Battery Disconnect Switch, Solar, and AGMs
__________________
SilverGate is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2017, 08:10 PM   #14
Rivet Master
 
2015 30' FB FC Bunk
Ayer , Massachusetts
Join Date: Nov 2013
Posts: 817
I would check the wires cabinetmaker mentioned. I have found a number of poor wiring issues with my unit. Latest was a severed 110 wire to the water heater, since I bought it electric side never worked and I didn't realize it. Wire was severed at the factory and nobody ever checked it.
__________________

__________________
Ted S. is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dash Air Fan, Power window and Power Seat Stopped working alvinator Land Yacht/Legacy Motorhomes 3 07-13-2014 09:22 AM
HELP?! On Shore Power, but lights dim, and power fades TGadaire Batteries, Univolts, Converters & Inverters 4 11-24-2012 05:18 PM
2012 on the road no power mtntime Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 44 08-07-2012 09:11 AM
Shore power and battery power problems jfremstad Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 5 05-03-2007 08:23 AM


Virginia Campgrounds

Reviews provided by



Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 07:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.

Airstream is a registered trademark of Airstream Inc. All rights reserved. Airstream trademark used under license to Social Knowledge LLC.