Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-23-2016, 04:21 PM   #43
2 Rivet Member
 
PeterKV's Avatar
 
1985 25' Sovereign
Wichita Falls , Texas
Join Date: Sep 2015
Posts: 65
Most homeowner insurance company's get upset when your house burns down and they find electrical work that does not meet code.
__________________

__________________
PeterKV is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 05:52 PM   #44
Always lost?
 
1975 31' Excella 500
Chestermere , Alberta
Join Date: Oct 2014
Posts: 7
Another option no one has mentioned would be to wire an extension cord to plug into the dryer recepticle of the home. it is a dedicated and protected 30 amp 240 volt circuit. only using one phase of the plug to run the AS. laundry may pile up but the AC will run.
__________________

__________________
news2me2 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 06:00 PM   #45
Always lost?
 
1975 31' Excella 500
Chestermere , Alberta
Join Date: Oct 2014
Posts: 7
The best option would be to mount a 50a 240v sub panel to the garage. Get your electrician to do your connections but run the wire yourself. this will save you a ton of $$$$. run 6/3ga wire from electrical panel to garage. easiest way is to rent a trenching machine from (HD,Lowes,rental place) spend an afternoon running the wire (easy job but time consuming when paying someone buy the hour to do). then the sparky can do your hookups in an hour or 2 and you are set for anything in the garage. HUGE selling feature for the home as well in the future.
__________________
news2me2 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 06:15 PM   #46
Rivet Master
 
rodsterinfl's Avatar

 
2006 25' Safari
Fort Myers , Florida
Join Date: Oct 2011
Posts: 2,360
Images: 8
There is a lot to AC power that many of us do not know. About two years ago someone shared an adapter that they had purchased to use on their generator on the forum. I found that the product had been removed from the market for safety reasons. I too was trying to use both outlets on the generator but my father, mr electric, laughed and talked about how you cannot always do that because of phase and other issues. Don't mix electrical sources he said just remember that ok? So, he started my generator and found that both were actually in phase but regardless he said, it isn't necessary as the generator will output the max to one plug anyway.

Houses are different as are circuits- like a different source. Anyway, I feel for you. Hope the best with the electrician.
__________________
WBCCI 8653
2017 Ford F-150 3.5 Ecobeast Gen 2 3.55 Platinum
rodsterinfl is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 06:28 PM   #47
Rivet Master
 
TBRich's Avatar

 
2006 19' Safari SE
Tucson , Arizona
Join Date: Jun 2007
Posts: 4,476
Images: 64
"Jerry-rigging" and "30-amp service" are not happy to co-exist in the same sentence ... much less in reality. I am glad you asked before leaping ... hire a pro. You will be far better off. We understand wanting AC for your rig at home, as we are in AZ ... we hired an electrician to run a 30-amp line run to our trailer and it was one of the smartest things we have ever invested in for our rig. We have never regretted it ... and now our Bambi can remain in a non-melting state even in 100+ degree weather.

Good luck!
__________________
TB & Greg and Abbey Schnauzer
AirForums #21900 . Membership Chair, 4C
Unit #3954
Travel Log: AZBambi...On the Road Again
TBRich is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 06:37 PM   #48
Rivet Master
 
Belegedhel's Avatar
 
1973 21' Globetrotter
Houston , Texas
Join Date: Sep 2009
Posts: 2,164
Lots of great information/opinion exchange going on this thread, and I appreciate all of the participation as it gets me thinking of alternative options.

So a bit more information: My main breaker box, as mentioned earlier, is mounted near the front corner of the house. It is a 200A box, and the meter is right next to it.

I do have a correction to earlier mis-est some space in the bimates: Distance from the box to the garage is 104 ft.


Between my main power cord and an extension, I have enough to reach the back of the house, so maybe a conduit run along the length of the house to a 30A female could be a safer alternative...
__________________
Belegedhel is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 07:06 PM   #49
Rivet Master
 
drboyd's Avatar

 
1978 25' Tradewind
Metro Phoenix , Arizona
Join Date: Jun 2003
Posts: 1,428
Throw in a double breaker or two and make some room.

Sounds like your electrician was including the BPCF (Boat Payment Correction Factor)
__________________
"Between what matters and what seems to matter, how should the world we know judge wisely?" - E.C. Bentley, Trent's Last Case
drboyd is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 07:07 PM   #50
Rivet Master

 
2007 22' International CCD
Corona , California
Join Date: Jul 2013
Posts: 2,998
Quote:
Originally Posted by Belegedhel View Post
Lots of great information/opinion exchange going on this thread, and I appreciate all of the participation as it gets me thinking of alternative options.



So a bit more information: My main breaker box, as mentioned earlier, is mounted near the front corner of the house. It is a 200A box, and the meter is right next to it.



I do have a correction to earlier mis-est some space in the bimates: Distance from the box to the garage is 104 ft.





Between my main power cord and an extension, I have enough to reach the back of the house, so maybe a conduit run along the length of the house to a 30A female could be a safer alternative...


And a lot easier to have installed.


Sent from my pocket Internet using Airstream Forums
__________________
KE4GNK/AE
'The Silver HamShack' (2007 International 22FB CCD 75th Aniversary model)
Multiple Yaesu Ham Radios inside and many antennae sprouting from roof, ProPride hitch
2012 shortbed crewcab 4x4 Toyota Taco TV with more antennae on it
rmkrum is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 07:47 PM   #51
Rivet Master
 
aftermath's Avatar
 
2006 25' Safari FB SE
Spokane , Washington
Join Date: Sep 2009
Posts: 1,104
JimGolden has your solution. Take out the two circuit breakers that go to your garage and replace them with the slim line splits. They will go back into the box leaving you an open space. Use this to place a new 30 Amp breaker and run your line to where you want to install the new outlet.

Make sure you research the size of wire needed to carry the 30 amps through the distance you need. While reading all of this I was wondering how large is the wire that services the circuits in your garage? In home wiring, without special cases or distances, a 15 amp circuit is usually carried on a 14 gauge wire while a 20 amp on a 12 gauge wire. A 30 amp requires a heavier wire and even heavier if going a long distance.

My house was built in 1924 but it did have a "new" 200 amp box installed somewhere in the 70's. We have had a new kitchen done, a new furnace and two new air conditioners. Each time the electrician swapped out the old circuit breakers with the newer splits. Always done to code and always passed. No problems.
__________________
aftermath is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 07:55 PM   #52
Rivet Master
 
aftermath's Avatar
 
2006 25' Safari FB SE
Spokane , Washington
Join Date: Sep 2009
Posts: 1,104
Here is something you might find interesting.

http://www.myrv.us/Imgs/PDF/30-amp%20Service.pdf

Google voltage drop charts and see what gauge wire you will need. A 30 amp circuit runs nicely on a 10 gauge wire but only to around 25 feet. At 100 feet I think it said 8 but 6 might be better...Lots of stuff here to read about wire size, load and distance.
__________________
aftermath is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 08:35 PM   #53
4 Rivet Member
 
1977 31' Sovereign
Lynnwood , Washington
Join Date: Jan 2015
Posts: 311
To be honest, I think you're asking for trouble.

30 amp is 30 amp is 30 amp. PERIOD.

It's not a good idea to Mickey Mouse this connection. If you have to, call an electrician.

Stick with the proper connection that engineers intended. You'll be glad you did.

Tom
__________________
TomKirk is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 08:56 PM   #54
1 Rivet Member
 
1989 34' Excella
Olympia , Washington
Join Date: Mar 2016
Posts: 5
The two outlets could be wired to opposite sides of the main power line, which would mean the hot leads (the black wires) would have 240 VAC across them.

Absolutely don't mess with a jumper plug to bridge the two outlets.

You may be able to install 1/2 width breakers to open up some space in the panel, without rewiring the whole thing. You can get 1/2 wides for most brands.
Then you could add a proper 30 amp new circuit. 10ga if short distance, 8ga if long distance.

However if your panel is FPE Federal Pacific Electric, then call a good electrician, because FPE breakers may not drop out even in a total short circuit, I have had it happen personally!! Replace a FPE panel if at all possible.
__________________
DaveR-WLYH is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 10:01 PM   #55
Rivet Master

 
2007 22' International CCD
Corona , California
Join Date: Jul 2013
Posts: 2,998
FPE dual breakers are also very bad. They don't pop either.


Sent from my pocket Internet using Airstream Forums
__________________
KE4GNK/AE
'The Silver HamShack' (2007 International 22FB CCD 75th Aniversary model)
Multiple Yaesu Ham Radios inside and many antennae sprouting from roof, ProPride hitch
2012 shortbed crewcab 4x4 Toyota Taco TV with more antennae on it
rmkrum is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2016, 10:09 PM   #56
3 Rivet Member
 
1990 32' Excella
jonesboro , Arkansas
Join Date: Aug 2002
Posts: 244
One way to save on job is to buy correct size wire for job. Get an electricians recommendation for that. Call the # for safe digging I think it's 811. They will come out and mark all underground wires and pipes. You can rent a trencher that you can handle and trench and lay your own wire. That would save a lot of labor costs . Than the expense would be for the electrician to do the final connections at garage and panel.good luck.
__________________

__________________
joel is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rigging Up A Solar Trickle Charger Chuhhuniban Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 1 03-28-2016 04:29 PM
Long Term Shore Power and House Battery cbrittan Batteries, Univolts, Converters & Inverters 30 11-02-2015 01:15 AM
jury duty mykabyka Full-Timing 10 09-15-2013 06:40 PM
Air Conditioner tripping breaker in my house while on shore power Wgbarrbevco General Repair Forum 10 08-16-2012 06:07 PM
Shore power and battery power problems jfremstad Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 5 05-03-2007 08:23 AM


Virginia Campgrounds

Reviews provided by




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 12:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.

Airstream is a registered trademark of Airstream Inc. All rights reserved. Airstream trademark used under license to Social Knowledge LLC.