Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 08-24-2016, 11:15 AM   #1
3 Rivet Member
dkrukosky's Avatar
1975 27' Overlander
Elkton , Maryland
Join Date: Apr 2012
Posts: 147
Armstrong AC loud at start up.

My Armstrong TR25-14 AC unite has started making a terrible racket when it first starts up and only lasts for about the first 15-20 seconds then quiets back down. I know its not the squirrel cage fan as it runs consistently. I am thinking the compressor is going? Any thoughts?

dkrukosky is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2016, 11:28 AM   #2
Rivet Master
68 TWind's Avatar
1968 24' Tradewind
Oxford, , Mississippi
Join Date: May 2009
Posts: 1,307
I have the original Armstrong AC on my 68. It is loud for 10-12 seconds as the compressor comes on then just hums. It also makes a clunk when it shuts off. Been making the same sounds since I've had it for 7 years and lots of hours run tme.
Check the voltage at campgrounds, low voltage can cause issues at startup. Don't run the AC with your trailer just plugged into an extension chord and 15 amp circuit. The starting capacitor could be weak but they tend to either work or not. You need a meter that has the capacitor funtion to get see if it is up to specs.

Bruce & Rachel
68 Trade Wind
2001 Toyota Tundra
68 TWind is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2016, 12:33 PM   #3
Rivet Master
drboyd's Avatar

1978 25' Tradewind
Metro Phoenix , Arizona
Join Date: Jun 2003
Posts: 1,398
I'd replace the start capacitor to see if that helps any. It probably won't, but they''re less that $30, so it's a good place to start.
"Between what matters and what seems to matter, how should the world we know judge wisely?" - E.C. Bentley, Trent's Last Case
drboyd is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My RV will start using the Aux Start but not with the chassis battery mcm9970 Land Yacht/Legacy Motorhomes 7 05-19-2013 07:47 PM
Armstrong A/C Start Up Watts Swanny Furnaces, Heaters, Fireplaces & Air Conditioning 7 02-16-2012 07:21 PM
Start capacitor for Armstrong 14 A/C pdwhitt Furnaces, Heaters, Fireplaces & Air Conditioning 3 10-04-2011 03:01 PM
High idle, or maybe stuck throttle and hugely loud revving noise at start. PuffinPotter Classic Motorhomes 33 08-08-2011 11:47 AM
Loud range hood fan lbrodsky 2001 Safari 5 09-26-2003 06:08 AM

Virginia Campgrounds

Reviews provided by

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 12:41 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.

Airstream is a registered trademark of Airstream Inc. All rights reserved. Airstream trademark used under license to Social Knowledge LLC.