Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-10-2014, 01:33 PM   #1
3 Rivet Member
 
2012 Interstate Coach
norman , Oklahoma
Join Date: May 2011
Posts: 233
Shore power problem?

My charging system is giving me trouble. Running off the generator everything is 100%, but when I plug into shore power I have an intermittent problem. Sometimes I plug in and everything works, other times I plug in and either nothing happens at all (like I'm not plugged in) or the Intellitec EMS panel starts to do it's normal start up drill for just a moment and then goes blank. Once it goes dark, plugging and unplugging does no good, though sometimes if I leave it plugged in and come back later I will find it has started charging, other times not. Anytime its not working on shore power, I can fire up the generator and everything works normally.

Also, sometimes when it is charging normally on shore power, when I turn on the air conditioning it comes on as it should, the amp reading notches up to 15-18, the unit starts cooling and after anywhere from a few seconds to several minutes later the EMS unit goes dark and I lose all power. Even when that happens, I can still fire up the generator and everything works normally even while running the A/C.

Does this sound like a problem with the Intellitec EMS, the Tripplight inverter/charger or a problem with my shore power conneciton?

Notes: I'm plugging in only to the 30 amp RV plug at my house through my Surge Guard surge protector. My electrician has checked my shore power plug, I am having no other problems with the 600 amp service I have at the house and the Surge Guard has reported no issues. I'm using the same RV cord that I got when I bought the unit three years ago and it has no signs of overheated plugs/scorching.

Thanks for any tips on tracking this down!

PS Lewster if you are reading this I'd love it if you could stop by OK on the way back to FL this fall and do a full Magnum charger/battery monitor/solar upgrade on your way home!
__________________

__________________
russ240 is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2014, 01:51 PM   #2
Rivet Master
 
HowieE's Avatar
 
1991 34' Excella
Princeton , New Jersey
Join Date: Aug 2003
Posts: 6,814
Images: 12
Take a look at this site.
Intellitec EMS problem

Sounds like either the EMS system is going bad or it is not seeing enough power availability from you shore power.
__________________

__________________
WBCCI 12156 AIR 3144 WACHUNG TAC NJ6
2004 Excursion 4x4
1991 34 ft. Excella +220,000 miles, new laminated flooring, new upholstery, new 3200 lbs axles

HowieE is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2014, 03:09 PM   #3
3 Rivet Member
 
2012 Interstate Coach
norman , Oklahoma
Join Date: May 2011
Posts: 233
I just gave the line transfer switch a good whack and the power came on. Ordered a new one from Amazon for $82. Hopefully this fixes it.

The part in question is about a 5" by 5" by 8" galvanized box located on the drivers side rear of the van, just behind the water heater. Its a PPS (Parallax Power Supply) Model ATS 301 Automatic Line/Generator Switch.
__________________
russ240 is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2014, 08:22 PM   #4
3 Rivet Member
 
2011 Interstate Coach
Tulsa , Oklahoma
Join Date: Aug 2011
Posts: 132
PS Lewster if you are reading this I'd love it if you could stop by OK on the way back to FL this fall and do a full Magnum charger/battery monitor/solar upgrade on your way home![/QUOTE]

Lewster,
When you are done in Norman, Oklahoma , you could stop in Tulsa and do a full upgrade here too.
Road Jager
__________________
Road Jager
Living On Tulsa Time
RoadJager is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP?! On Shore Power, but lights dim, and power fades TGadaire Batteries, Univolts, Converters & Inverters 4 11-24-2012 06:18 PM
Shore power but no battery power RogerLG Lights - Interior & Exterior 6 09-28-2012 02:53 PM
shore power/battery power wiring NavyDavesCvl Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 0 10-13-2010 07:32 PM
Power surging from shore power in my Excella 500? NVDeputy Lights - Interior & Exterior 4 10-09-2009 12:52 PM
Shore power and battery power problems jfremstad Electrical - Systems, Generators, Batteries & Solar 5 05-03-2007 09:23 AM


Virginia Campgrounds

Reviews provided by




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -6. The time now is 01:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.

Airstream is a registered trademark of Airstream Inc. All rights reserved. Airstream trademark used under license to Social Knowledge LLC.